“Zapad nas razočarao”: Analitičar iz Bakua za Nova.rs

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs, Privatna arhiva

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs, Privatna arhiva

“Teritorija Nagorno-Karabah po međunarodnom pravu pripada Azerbejdžanu. Razočaran sam što međunarodna zajednica, na čelu sa EU, nije uradila mnogo da zaustavi sukobe na Kavkazu. Srbija je zemlja koja poštuje teritorijalni intergritet Azerbejdžana, ali mora da pazi da ne naljuti Rusiju, svog najvažnijeg partnera” u razgovoru za Nova.rs priča Fuad Šahbaz, politički analitičar iz Bakua.

Sukob u Nagorno-Karabahu koji traje već nekoliko nedelja, i u kome i Azerbejdžan i Jermenija trpe gubitke, nije ništa novo. “To je zaleđen sukob koji traje već 30 godina, jer ne postoji održiv dogovor, niti inicijativa OEBS-a, Minsk grupe, EU i Rusije, da se to reši”, kaže Šahbaz.

“Sve što Azerbejdžan traži, je pun teritorijalni integritet nad Nagorno-Karabahom, u skladu sa međunarodnim zakonom, jer je prema tom zakonu Nagorno-Karabah azerbejdžanska teritorija”, objašnjava sagovornik Nova.rs iz Bakua. Šahbaz naglašava da su Azeri bili ti, koji su zatražili da se Nagorno-Karabah vrati pod okrilje Azerbejdžana, a ne vlast u Bakuu, kako se pogrešno misli. “Rast nacionalističkog osećanja u Azerbejdžanu rezultirao je mitingom u Bakuu sa hiljadama ljudi koji su tražili oštrije mere protiv Jermena u Nagorno-Karabahu”.

Sukob može lako da se prelije na Iran, Tursku…

Sukob u ovom delu Kavkaza ima duboke korene – traje sa prekidima poslednjih trideset godina – i kako nikada nije zvanično i definitivno okončan, postoji opasnost da se prelije.

“Ovo je kompleksan region i ima šansi da se sukob prelije na Iran i Tursku i tako destabiliše region Kavkaza”, procenjuje Šahbaz i dodaje da su Iran, Turska, Rusija i EU, direktno ili indirektno umešani u mirovni proces.

“Rusija je i dalje ključni akter u regionu, ali je Turska naš prirodni savetnik i jedan od najmoćnijih aktera u ovoj oblasti. Azerbejdžan se oslanja na Tursku i želi da Ankara igra veću ulogu u mirovnom procesu”, naglašava Šahbaz. Zanimljivo je, kaže on, da je Iran uz Jermeniju, iako je muslimanska zemlja. “Razloga za to ima mnogo, i mahom su ekonomski.

Iznenađeni i razočarani stavom Zapada

Šahbaz, u razgovoru za Nova.rs, ističe da je Azerbejdžan mahom “iznenađen i razočaran stavom EU i Zapada” prema sukobu u Karabahu. “Evropski zvaničnici nisu čak ni izdali saopštenje na visokom nivou, nisu čak ni pokušali da intervenišu i zaustave neprijateljstva. Jermeni su bombardovali gradove koji su van konfliktnih zona, koji čak nisu u Nagorno-Karabahu i bilo je mnogo civilnih žrtava, ali Zapad nije reagovao”, ogorčen je Šahbaz.

Srbija se ne meša zbog Rusije

Na pitanje, šta Srbija može da uradi, Šahbaz kaže da su Srbija i Azerbejdžan partneri, i da Beograd očigledno ne želi da se meša da ne bi razbesneo kako Jermene, tako i Rusiju koja je njen najbliži saveznik. “Srbija podržava teritorijalni integritet Azerbejdžana i priznaje Nagorno-Karabah kao deo Azerbejdžana. A opet, setimo se ‘diplomatskog skandala’ sa prodajom srpskog oružja Jermenima, koji je predsednik Aleksandar Vučić brzo izgladio, zabranivši prodaju oružja Jerevanu” podseća naš sagovornik, koji je odbio da dalje komentariše ovaj “diplomatski skandal”.

The original interview published by Nova.Rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *